Bäst i Test – Bästa Pulsklockan

pulsklocka-bast-i-testMånga som vill köpa en pulsklocka och träningsklocka vill se vilka modeller som är bäst i test och som passar dem bäst. Att nominera en vinnare är väldigt svårt om man inte ska titta på mindre tester där enskilda sportklockor ställs mot varandra, men detta är fel sätt att se på det.

Idag finns det en handfull stora tillverkare av pulsklockor, träningsklockor och smartklockor med fitnessfunktioner. Respektive tillverkare har egna segment avsedda för olika användare på olika nivåer. Den pulsklockan som är bäst för en nybörjare som tränar inför att springa milen är inte detsamma som är bäst för någon som vill göra en Ironman.

Vi kommer här nedan i olika sektioner lyfta fram pulsklockor som bäst för olika användningsområden och behov. Det är det i särklass bästa sättet för att kunna ge dig en rimlig uppfattning om vilken modell som skulle kunna vara bäst för just dig.

  1. Bäst i test – Löpning
  2. Bäst i test – Multisport (t.ex. Triathlon)

1. Bästa träningsklockan för löpning

Vilka pulsklockor är absolut bäst för de som endast ska använda dem till löpning? Nedanför går vi igenom de modeller som fått bäst i tester och är de mest populära för löpning. Vi går även igenom vilka funktioner en löpare verkligen använder och varför dessa är eftertraktade. Många pulsklockor som tillhör de bästa ligger ofta på ett pris mellan 3000 – 6000 kr.

garmin-forerunner-630Garmin Forerunner 630
Denna löparklocka från Garmin är en fullfjädrad löparklocka med det mesta du kan tänkas behöva för så väl träning som tävling och återhämtningen i mellan. Den kommer vara en sann vän under flera år där den har alla funktioner du behöver under träningspassen oavsett om du vill träna långpass i skogen eller intervallpass på bana. Den kan analysera din löpdynamik och visa hur lång tid du har fötterna i marken, hur mycket du rör dig vertikalt m.m. för att förbättra din löpteknik och minska risken för skador.

Från Garmin är Forerunner 630 deras toppmodell för de som sysslar med löpning. Klockan klarar av andra aktiviteter men är inte framtagen för att snabbt kunna byta mellan dem men för en löpare spelar detta inte någon roll.

Sportamore     Outnorth

 

polar-v800Polar V800
Polar V800 är en fantastiskt bra klocka för löpning och är en toppmodell från tillverkaren Polar. Den har alla funktioner man förväntar sig att en riktigt bra träningsklocka för löpning ska ha och möjligheten att konfigurera sportprofiler själv gör att man får ett upplägg som är precis som man själv vill ha det. Polar V800 har full koll på din dagliga aktivitetsnivå och hjälper dig med allt ifrån återhämtning till att planera nya träningspass.

Den billigare modellen M400 har en mindre display och färre funktioner vilket inte gör att den kan kvala in som bästa pulsklockan från Polar i avseende till löpning. Polar V800 är även en träningsklocka som fungerar bra inom multisport och används bl.a. av tidigare vinnare av Ironman.

Sportamore     CDON

 

Vad förväntas av en riktigt bra pulsklocka för löpning?
De mest basala funktioner som inbyggd GPS som håller koll på hastighet och sträcka är idag att ta för givet även i enklare modeller. För att nå högre och räknas som de bästa träningsklockorna krävs mer. Den ska utan problem kunna hantera de olika träningsupplägg som löpning ofta består av oavsett om det är ett tröskelpass i skogen eller plana intervaller på bana. Det ska gå att utvärdera träningspass och lopp och se resultatet  av träningen online. Det ska även finns andra bra funktioner som hjälper användaren att se återhämtningsstatus m.m.

Något som vi förväntar oss att de bästa träningsklockorna har idag är stöd för att på förhand lägga in en rutt. Om du springer längre sträcker i terräng på egen hand eller deltar i ett lopp som går igenom terräng där markeringarna kanske inte är konstanta så är detta en viktig funktion då klockan kan hjälpa dig att se till att du är på rätt spår. Detta ger även löpare möjligheten att dela rutter med varandra vilket i sig används i diverse communityn.

2. Bästa träningsklockan för Multisport

När det kommer till multisport är det främst två typer av sporter som är populärast och det är triathlon och duathlon. Här kombineras simning, cykling och löpning i ett enda race och även om träningstillfällena inte alltid kör flera så förekommer det. Under tävling vill man dock kunna växla aktivitet från simning till cykling och sen till löpning. Billigare träningsklockor kan ha stöd för flera olika aktiviteter men saknar ofta möjligheten att skifta mellan dessa direkt utan kräver att man påbörjar en ny aktivitet och då nollställs allt. Detta vill man inte uppleva under ett triathlon.

Följande pulsklockor är de bästa alternativen för de som vill hålla på med triathlon och andra multisporter som t.ex. swimrun.

Garmin Forerunner 735XTGarmin Forerunner 735XT
Det är inte konstigt att Garmin har intressanta modeller när det kommer till triathlon och multisport. Denna pulsklocka har alla träningsfunktioner likt de som finns på bra löparklockor men ger dig även möjligheten att med en snabb knapptryckning skifta aktivitet/sport i farten.

Denna klocka även även inbyggd optisk pulsavmätning vid handleden vilket gör att du inte behöver ett pulsbälte över bröstet. Denna funktion fungerar dock bäst under aktiviteter som löpning och cykling där handleden inte rör sig så mycket. Funktionen fungerar sämre vid simning och aktiviteter som crossfit och styrketräning där handleden används mer. Du kan enkelt komplettera med pulsbälte om du så önskar det.

I vanligt aktivitetsläge med GPS och optisk pulsmätning på så har klockan en batteritid på 14 timmar. Om du skulle behöva längre batteritid så finns läget UltraTrac som periodvis stänger av GPS:en för att spara batteri. Efter att du använt det vanliga läget flera gånger blir detta läge ganska pålitligt även om hastiga fartändringar inte visas lika snabbt på klockan men däremot får du en batteritid på 24 timmar istället.

Sportamore     Outnorth

 

polar-v800Polar V800
Polar V800 listas ovan som det självklara valet för löpare och det är inte konstigt då det är den bästa träningsklockan från Polar. Det är inte någon slump att samma modell som även är avsedd för multisport listas i denna sektion då det är en fullfjädrad modell från en av världens bästa tillverkare av pulsklockor.

Polar har i skrivande stund endast V800 som deras toppmodell är således det självklara valet för de som håller på med multisport och som föredrar Polar. Det är en träningsklocka som används brett och är populär bland så väl triathleter som andra utövare av multisporter.

Polar V800 har ingen inbyggd pulsmätare utan du kommer behöva använda det medföljande pulsbältet (om du köper med) för att kunna se din puls. Detta är dock den minst känsliga metoden och ger även korrekta resultat under simning och i aktiviteter där man rör armarna och handlederna mycket.

Sportamore     CDON

 

Vad förväntas av de bästa pulsklockorna för multisport?
Till skillnad från löpning så förväntas det att de bästa multisportklockorna klarar av att hantera flera aktiviteter och givetvis då även på en gång där det är enkelt att byta mellan dem under ett pass. Detta är väsentliga funktioner för de som utför triathlon och måste helt enkelt fungera.

Det ska även finns bra tillbehör för de som vill ta ett extra steg. Här kan det röra sig om samarbete med cykeldatorer, effekt- och kadensmätning på cykeln. Det finns en mängd tillbehör och funktioner som kan vara intressanta och de bästa modellerna ska ha möjligheten att implementera detta efter behov. För idrottsproffs och elitmotionärer så är detta en självklarhet.

Så hittar du bästa pulsklockan för dig

Att hitta bästa pulsklockan är givetvis något subjektivt baserat på vad du tänkt göra för aktiviteter och vad du vill få ut av produkten. Att skriva ner de viktigaste funktionerna för dig gör att det blir mycket lättare att sortera mellan modeller så börja med att ta reda på vad just du vill ha.

En stor miss många gör är att köpa en billig modell för att sedan mindre än ett år senare byta upp sig för att få där andra funktionerna. Var försiktig med att inte köpa en billigare om du inte vet med dig att du i alla fall kommer vara nöjd ett bra tag framöver.

De pulsklockor som vinner tester är oftast de som är dyrast och mer påkostade. Det betyder dock inte att billigare modeller inte kan vara väldigt bra och ha allt som du kan tänkas behöva men det blir lätt att man ”får vad man betalar för”. Det är sällan en pulsklocka för 1500 kr kommer kunna matcha en pulsklocka för 4000 kr om de är lanserade samma år.

Du kan också läsa fler tester och skaffa dig mer intryck då det finns fler modeller som är bra. Ett sätt är att vända sig till testat.nu som har en bra sammanställning av de pulsklockor som fått bäst i test.

Tekniker för pulsmätning

Pulsklockor har inte funnits hur länge som helst men i takt med att tekniken blivit mindre så har det under det senaste decenniet kommit mängder med modeller.

Den mest traditionella tekniken kan man säga är att fästa ett pulsbälte över bröstet / torso som mäter hjärtslagen. Detta är en väldigt säker metod och felmarginalerna är så små att man kan lita på det uppmätta resultatet.

Pulsbälten finns även som fungerar i vatten. Detta är dock inget som alla modeller fixar utan kräver ett pulsbälte speciellt avsatt för detta. För de som vill ha koll på sin puls under ett helt triathlonlopp så blir det viktigt att införskaffa just detta och det kommer även såklart behöva en bra pulsklocka som passar för multisport så de snabbt kan växla från simning till cykling och senare till löpning.

Pulsband passar de flesta och sitter väldigt bra men vissa kan få irriterad hud och andra rapporter om allergier och utslag har förekommit. Skav är också något som kan uppstå men allt detta är väldigt subjektivt och bältena brukar slitas med vilket kräver att man byter själva remsan. Hos tillverkaren Polar ligger detta på 200-300 kronor för ett nytt vilket får anses vara överkomligt.

Garmin Forerunner 235

Forerunner 235 från Garmin med tre sensor för pulsmätning vid handleden.

Den senaste tekniken använder lysdioder som lyser upp huden (igenom) huden och kan läsa om när förändringar uppstår. En sådan förändring innebär att hjärtat har slagit en gång. Här kan man säga att ju fler dioder desto bättre resultat kommer du få och vill du förlita dig helt på denna teknik bör du se till att din träningsklocka eller pulsklocka har 3 stycken.

Fördelen med denna teknik är att den sitter direkt på klockan. Du behöver alltså inte ha något pulsbälte. Nackdelen är att pulsmätningen inte är lika träffsäker som med ett pulsbälte och du kan få en viss variation. Du kommer heller inte kunna fästa din klocka på utsidan av kläder och tekniken fungerar inte i vatten.

Det har även visat sig att i sporter där man använder handleden mycket som t.ex. i styrketräning, crossfit, OCR och liknande så blir inte mätningen av puls lika exakt och kanske rent av så pass missvisande att man inte bör använda det. I aktiviteter som löpning och cykling så håller man handleden relativt still hela tiden och det gör att tekniken fungerar bra här.

Vilken teknik som är bäst för dig får själv försöka lista ut. Värt att nämna är dock att även de pulsklockor som kör med den nya tekniken och har inbyggd pulsmätning vid handleden så kommer de ändå fungera med ett pulsbälte som du kan köpa till. Så vid vanliga träningspass kan du hoppa pulsbältet men sedan ta på det vid viktigare träningspass eller tävlingar där du vill ha mer pålitlig mätning.

Kommentarer inaktiverade.