Löparklocka – Detta bör du tänka på inför köp

LöparklockaOm du som många andra vill ha en pulsklocka och träningsklocka medan du springer så letar du förmodligen efter en bra löparklocka.

En löparklocka är en träningsklocka framtagen med ett speciellt fokus på löpare, men det ena behöver inte utesluta det andra. I slutändan är det vilken term tillverkaren väljer att använda sig av men en vanlig sportklocka eller träningsklocka kan ändå vara en väldigt bra löparklocka.

Det du bör titta på istället är att se till så att löparklockan har alla de funktioner som du behöver för din träning och tävling. I denna guide går vi igenom typiska funktioner som löpare vill använda sig av och sen får du avgöra vilka av dessa som du verkligen behöver. Skriv ner dem så du vet vad din träningsklocka måste ha.

Exempel på bra löparklockor

Polar M400
En prisvärd instegsmodell som bjuder på många funktioner. Den saknar pulsmätning vid handleden men säljs både med och utan pulsbälte.
Garmin Forerunner 230
En mer påkostad löparklocka med färgskärm är Forerunner 230 som har många bra funktioner. Om du vill ha optisk pulsmätning vid handleden så är det Forerunner 235 du ska titta på.
Garmin Forerunner 630
Garmin Foreunner 630 har nästan allt för en löpare. Den använder sig av pulsbälte för att mäta pulsen men funktionsmässigt har den nästan allt.
Polar V800
En toppmodell från Polar som verkligen levererar många funktioner till ett bra pris. Detta är en av de billigaste löparklockorna med stöd för rutter. Pulsmätning sker med pulsband.
Fenix 5X svart armband Garmin Fenix 5
Garmin Fenix 5 är uppföljaren till den välkända Fenix 3 som är kanske den mest påkostade och mest kompletta träningsklockan du kan hitta. Den har optisk pulsmätning vid handleden, stöd för pulsband och praktiskt tagit alla funktioner du kan tänka dig. Största nackdelen är priset på Fenix-modellerna.

Positionering – GPS & GLONASS

Navigeringssystem som GPS har ett bra tag nu varit användbart för att veta var man befinner sig. För en löparklocka innebär detta att du även vet hur du förflyttar dig vilket är ett krav för att på ett rimligt sätt räkna ut den sträcka du sprungit, hur snabbt du sprungit och hur fort du rör dig just nu.

GLONASS är en rysk motsvarighet till det amerikanska GPS. Idag är det inte ovanligt att en löparklocka har stöd för båda systemen. De flesta klockorna har idag GPS och med hjälp av denna data kan förutom det som ovan är i efterhand se exakt hur man sprungit på en karta.

Pulsmätning – HRM (Heart Rate Monitor)

Att mäta sin puls under löpning är väldigt intressant ur många perspektiv och flera träningsformer kan nyttja detta. Du kan även få användning av det under tävling då din puls ger dig en bra indikation på din ansträngningsnivå och på så sätt kan du lättare undvika att passera din tröskel som bygger upp mycket mjölksyra.

Pulsmätning sker med två tekniker kan man säga. Den traditionella metoden är med hjälp av ett pulsband som fästs över bröstet som mäter pulsen och skicka signalen trådlöst till klockan. Denna metod är på många sätt väldigt bra och de flesta kan ostört ha pulsband. Men det finns också nackdelar i form av att de faktiskt kan skava på vissa personer och det är ytterligare en del att koll på när man ska ut och springa.

Den nyare metoden är att mäta pulsen direkt från klockan fast här fungerar inte samma teknologi som vid bröstet. Det finns dock lite olika tekniker men den som verkar fungera bäst är den som skickar ljus mot huden med hjälp av dioder (ofta flera olika för bättre resultat) – det kallas för optisk pulsmätning. Denna metod har fördelar som att du helt slipper bältet men mätvärden är inte riktigt så exakta och därför inte lika tillförlitliga.

Tester har gjorts på optisk pulsmätning och för sporter där man inte rör handleden så mycket så fungerar de bäst. I löpning rör du handen mycket men inte handleden och då blir mätvärdena nästan identiska med ett pulsband. Däremot finns det andra sporter där man använder händerna mycket mer och här har stora skillnader uppmäts. Däremot kan löparklockor med optisk pulsmätning även kombineras med pulsband om man så vill (även om det kräver att man köper till det sidan om).

En bonusfunktion du får av att ha optisk pulsmätning i klockan är att klockan kan mäta din puls dygnet runt i jämna intervaller. Det gör att du får en bättre koll på din dagliga aktivitetsnivå och bättre information om din sömn.

Tänk på att löparklockor kan säljas utan pulsband också. Ofta finns löparklockor i paket med och utan pulsbälte, s.k. bundles.

Zonträning

En funktion som uppskattas av vissa löpare är att kunna träna ut efter zoner. Du delar in både hastighet och puls i t.ex. fem olika zoner och låser sedan så du tränar i ett av dessa ”fack”. Träningsklockan kommer hjälpa dig att hålla dig inom rätt zon genom att varna om du trillar utanför.

Varvtider

När det kommer till varvtider så finns det på manuella och automatiska. De automatiska kommer t.ex. att påbörja en ny varvtid så fort du kommer tillbaka till starten eller efter varje kilometer.

De manuella varvtiderna sköter du själv med en snabb knapptryckning på klockan. Varvtider är extremt praktiskt att använda sig av om du vill stega upp eller stega ner hastigheter vid specifika tider eller varv. Du kan ställa in klockan så du kan få se statistik för det aktuella varvet istället för hela träningspasset.

Lek med tanken att du vill springa 10 km och börja med 6 min / km. Efter varje 2,5 km vill du öka tempot och springa 30 sekunder snabbare per kilometer. Du vill alltså stega till 5:30, 5:00 och avsluta den sista sträckan med 4:30 / km. Tack vare manuella varvtider så kan du se till så att du får exakt rätt hastighet. Annars hade du fått se den genomsnittliga hastigheten eller möjligtvis hastigheten just nu (men att springa och titta på klockan hela tiden är tufft).

Vid intervaller är varvtider också väldigt praktiskt om du t.ex. vill springa x minuter i högt tempo. Så fort ett nytt varv påbörjas så kan du se tiden för hur länge detta varv pågått också.

Stegräknare och stegfrekvens

De flesta löparklockor är kapabla till att räkna antal steg och ofta gör dem det under hela dagen precis so men vanlig stegräknare skulle gjort.

Vid träning är dock stegfrekvens intressant. Att analysera sin stegfrekvens och jobba mot mer optimala nivåer är en bra idé och framför allt motionärer har mycket att vinna på detta. Dels är det något som minskar skaderisken men man får också ett annat flyt i löpningen.

Inbyggda träningsprogram

Ofta har man en egen uppfattning om hur man ska träna och kör på det, men för de som vill ha lite hjälp eller helt enkelt lägga över det på löparklockan så finns det inbyggda i vissa klockor.

Med ett träningsprogram väljer du t.ex. att du ska springa ett lopp om 8-12 veckor och sedan kommer löparklockan att ta fram träningspass för att hjälpa dig att komma dit och göra dig redo. Detta är speciellt bra för dig som motionär som kanske inte springer hela året utan vill komma igång på våren och ladda inför något rolig lopp och kunna vara med i den folkfesten.

Återhämtningsstatus

Börjar man träna ofta (3 gånger i veckan eller mer) och dessutom börjar slänga in långpass så är återhämtningsstatus något rätt fiffigt att använda sig av. Löparklockan kommer då med hjälp av din träningsansträngning räkna ut hur lång tid du behöver för att återhämta dig.

Detta kan vara en bra indikator på att om man bör vila eller kan köra på. Ligger man t.ex. på en hög ansträngningsnivå bör man kanske inte köra ett tufft långpass utan istället köra en lättare jogg eller några snabba intervaller.

Barometer

Barometer är ett verktyg som mäter lufttrycket och kan på så sätt avgöra hur högt över havet du är. Höjdmätning finns i de flesta klockor med GPS men denna funktion är inte helt optimal och speciellt inte om du springer upp och ner på kullar för då kommer inte GPS:en att hinna med och värdena kommer bli helt fel.

Med en barometer kommer du däremot mycket lättare och mer exakt kunna avgöra hur många höjdmeter du avverkat.

Hitta tillbaka

Springer du i terräng eller på platser du inte är van att springa så kan denna funktion vara väldigt uppskattad. Den kommer då berätta hur långt kvar du har till platsen där du började springa och räknar fågelvägen samt att den visar riktningen med en pil.

Denna funktion kan ha olika namn hos olika tillverkare men är extremt praktisk att ha. I terräng kan det var lite lurt då 5 km fågelväg snabbt kan bli de dubbla om man har otur beroende på hur vägar och stigar går. I stadsmiljö brukar det dock inte alls vara lika illa vilket kan vara bra om du springer under semestern och på resande fot.

Kartor och rutter

Möjligheten att lägga in färdiga rutter i klockan är något toppmodellerna började få ganska nyligen. På så sätt kan du lägga in ett spår eller färdig rutt på förhand och låta löparklockan hjälpa dig att hitta rätt om du blir osäker på vart du ska. Detta är väldigt praktiskt i terräng och i Ultralopp där markering kan vara bristande.

Kartor är något ännu nyare och du kan då ser hur terräng och vägar är runt omkring dig. Detta kräver är att klockan har mycket lagringsutrymme och får plats med kartor. Det är heller inte konstigt att detta är en något nytt som endast finns i det absolut dyraste och lyxigaste modellerna. Fenix 5X är ett exempel som har färgade kartor.

Kommentarer inaktiverade.