Ge inte upp löpningen på vintern

Löpband

När hösten kommer är det många motionärer som drar ner på löpningen under vintersäsongen. Kanske är det inte medvetet eller så har man redan tänkt på förhand att när sämre och kallar väder drar in så flyttar man sin aktivitet till något annat.

Löpningen är dock en fantastisk fysisk aktivitet som många njuter av från vår till sommar. Men även fina vinterdagar när frosten/snön ligger på marken och solen lyser upp landskapet så är det skönt att komma ut på en runda. Däremot är det svårt att göra detta om man slutade springa redan på hösten när det kallare vädret och regnet började ta över.

Ett smart sätt att hålla löpningen vid liv är att köpa ett löpband. Det behöver inte vara en jättedyr investering och för många kan det vara svårt att motivera köpet eftersom man faktiskt kan springa utomhus.

Men jämfört med att köpa en cykel eller andra dyra träningstillbehör så är det faktiskt inte en så dyr investering som kan få dig att hålla igång löpningen även under vintern. Den passar lika bra att placera i gästrummet som i garaget så möjligheterna att förvara det är inte svårt om du bor någorlunda rymligt.

Löpbandet har även två fördelar och det är att du dels kan springa även om vädret är väldigt opassande för löpning och det ger även en mindre belastning när du springer på ett jämfört med att springa på asfalt utomhus.

Intervallträning där man kanske vill ha stillastående vilopauser är inte lika lämpade på vintern om det är kallt. Även underlaget kan vara halt vilket gör att det är svårt att springa väldigt fort.

Oavsett om man är en inbiten löpare som vill komma ut på våren i riktigt bra form eller om man är en motionär som vill hålla igång löpningen under vintern och välja att springa ute de bra dagarna så kommer löpbandet att vara ett riktigt bra hjälpmedel.

Många pulsklockor och pulsband kan även kommunicera med löpband och de har även sportprofiler som innebär att springa på löpband inomhus. Du behöver alltså inte känna att pulsklockan inte kan hjälpa dig med träningen även om du kör på ett löpband.

Elektroniska löpband finns att köpa med hastigheter på upp till 25km/h vilket är väldigt fort. De kortaste sprint-intervallerna går kanske inte att köra som en erfaren löpare men valmöjligheten är ändå stor då tempot kan nå upp till 2:30 min/km.

Manuellt löpband

Manuellt löpband som drivs av dina löpsteg.

Det finns även manuella löpband som inte behöver ström för att fungera utan som använder kraften du applicerar och i teorin kan du i så fall springa fortare. Dessa löpband är skålformade så när du sätter ned foten på främre delen kommer ditt ben att trycka tillbaka bandet. Dessa maskiner använder en liten annan teknik och något som löparen dock rätt snabbt vänjer sig vid.

Nackdelen med dessa löpband är att du inte får någon hjälp att hålla en viss takt. Det är alltså du själv som bestämmer allting precis som om du är utomhus och springer och även om löpbandet kan berätta din hastighet för dig så blir det samma sak som att utomhus titta på pulsklockan för att avgöra vilken hastighet man där håller.

För rehabilitering är ett vanligt löpband dock guld värt. Det låter dig som löpare hålla en bestämd hastighet och tvingar dig att stanna i den hastigheten vilket minskar belastningen och risken att du får bakslag i din rehab.

Löpbandet är även mjukare att landa på än på asfalt så fötter, knä, höfter och benen i sin helhet kommer inte utstå samma påfrestning på ett löpband som att springa utomhus.

Priser för Garmin Fenix 5, 5S och 5X

Garmin Fenix 5XEn av de stora nyheterna för 2017 är Garmin Fenix 5 som kommer ta över stafettpinnen efter Fenix 3 som Garmins mest påkostade och välutvecklade modell.

Några av de stora nyheterna med modellen förutom generellt bättre kapacitet är möjlighet att lägga in färgkartor i 5X och att modellerna har snabbfästen för armbanden så du t.ex. snabbt och enkelt kan byta mellan gummiarmband för träning till metall för vardagligt avändande.

Nu verkar det som att de första priserna för träningsklockan har anlänt och det är nu möjligt att förhandsbeställa dem. De släpps officiellt nu under mars och väntas levereras i slutet på mars eller början på april.

Så här ser priserna ut nu i slutet av februari:

Klocka Pris
Garmin Fenix 5 6 395 kr
Garmin Fenix 5 Sapphire 7 495 kr
Garmin Fenix 5S 6 395 kr
Garmin Fenix 5S Sapphire 7 495 kr
Garmin Fenix 5X Sapphire 7 199 kr

Fenix 5X är den största modellen och den enda modellen som kan ha färgkartor. Det lär vara den som i slutändan blir dyrast av dem alla. Däremot är det inte omöjligt att Fenix 5 och Fenix 5S hamnar nära varandra. Där är det främst storleken som skiljer.

Modellerna finns även i s.k. Performer Bundle och då följer det med pulsband också. Detta är främst intressant om du utövar en sport där den optiska pulssensorn vid handen inte är optimal. Triathlon är ett typiskt exempel.

Vi lanserar vår blogg

Vi känner att det är dags att på en mer regelbunden basis rapportera om förändringar, nya produkter och annat som berör träningsklockor och dess kringutrustning.

Målet är att göra det lättare att dels se vad som hänt de senaste månaderna, vilka som är de heta modellerna och även få nys om där ligger någon produktlansering framöver.

Det händer trots allt en hel del på utvecklingen av fitnessprodukter och viljan att ha en av de senaste modellerna är givetvis stor bland många.

Vi hoppas kunna rapportera någorlunda frekvent i bloggen trots att vi inte är någon nyhetsredaktion på det traditionella sättet.